Behov for hjælp til Nepals bjergbyer // May 28, 2015

Efter to kraftige jordskælv er Nepal nærmest lagt i grus. Samtidig udfordres hjælpearbejdet af geografien og klimaet, idet regntiden er sat ind, mens mange fjerntliggende byer i det bjergrige land er vanskelige at nå frem til.


Med blot et par ugers mellemrum blev Nepal i april og maj ramt af to kraftige jordskælv, som har forårsaget omfattende ødelæggelser i det lille fattige land i Himalaya - og som forsat er i akut nød.

Det første skælv ramte lørdag den 25. april tæt på Nepals hovedstad Katmandu. Et skælv, der med 7,9 på richterskalaen, var det værste i landet i over 80 år. Før støvet havde lagt sig, fulgte så tirsdag den 22. maj endnu et skælv, målt til 7,3 på richterskalaen i flere af de samme områder - hvoraf flere er isolerede og svært tilgængelige.

Flere end 8.400 mennesker er foreløbigt omkommet, 18.000 er kvæstede og flere end 630.000 har mistet deres hjem. Samlet anslår FN, at over otte millioner nepalesere har behov for humanitær nødhjælp.

 

Tæt samarbejde med andre

Frelsens Hær har løbende udvidet sin indsats for at komme de berørte til hjælp. Dels ved distribution af basale hjælpemidler, mad og vand i teltlejre ved hovedstaden Katmandu, og dels ved i samarbejde med andre organisationer at nå ud med hjælp til overlevende i byer i bjergområderne, der siden de to jordskælv har været afskåret fra omverdenen.

Foruden Frelsens Hærs internationale hjælpeteam og lokale salvationister har frivillige fra henholdsvis USA og Holland i flere uger været engageret i undsætningen af de mange, som har mistet både deres familiemedlemmer, ejendele og bolig som følge af katastrofen.

Frelsens Hær indledte officielt sit arbejde i Nepal i 2009, og landets eneste officerspar mistede selv deres bolig under det første jordskælv.

 

Om kap med tiden og regnen

En stor udfordring i det fortsatte redningsarbejdet er, at mange af de berørte befinder sig i svært tilgængelige bjergområder, ligesom risikoen for vandbårne og smitsomme sygdomme stiger hastigt, jo længere tid der går, før hjælpen når frem.

Samtidig er monsuntiden begyndt, hvilket gør situationen yderligere desperat for de, som har mistet deres hjem. Med monsunregnen følger voldsomme mængder vand og risiko for jordskred - der igen kan afskære landsbyer i bjergområderne fra at få hjælp.

Frelsens Hærs teams arbejder derfor hårdt på at nå frem til disse områder og har blandt andet indledt et samarbejde med det kristne flyselskab Mission Aviation Fellowship (MAF) om transport af fødevarer via helikopter til byer, hvor infrastrukturen er ødelagt.

Damaris Frick, der leder Frelsens Hærs indsats, oplyser, at der i i bjergdistriktet Nuwakot er uddelt ris, dhal (fødemiddel tillavet af bælgfrugter), olie, samt solcellebaserede lamper og myggespiraler til op mod 300 familier.

I Gorkha-distriktet formidler Hærens hjælpeteams fødevarehjælp til landsbyerne i samarbejde med den lokale NGO, Mountain Child.

Hertil kommer op mod et ton kilo ris og et halvhundrede solcellebaserede batteriopladere, Frelsens Hær har distribueret i til isolerede byer i bjergdistriktet, Sindhupalchok.

Damaris Frick forklarer, at selvom det kan lyder mærkeligt at uddele solcelle-baserede batteriopladere, når fødevaremanglen i området er så stor, er det af vital betydning. Uden adgang til energi risikerer disse områder helt at miste forbindelsen til omverdenen.

 

Telte af reb og presenninger

Med regntiden i anmarch er det Frelsens Hærs mål i den kommende tid at øge sin indsats markant.

Således forberedes uddeling af mad og basale fornødenheder til Ramechhap distriktet cirka 10 timers kørsel sydøst for Kathmandu. Et område, der er hårdt medtaget efter begge jordskælv, og hvor blandt andet det kommunale sygehus kollapsede efter den første skælv i april.

To sendinger er allerede fragtet med lastvogne til op mod 300 familier i området, og flere vil følge efter. Her håber man at kunne nå frem til yderligere 1200 familier. Foruden fødevarer uddeles især presenninger og reb, som kan bruges til at oprette midlertidige telte, idet mange boliger i området er totalt sammenstyrtede.

Flere uger efter det første jordskælv er indsatsen for både Frelsens Hær, andre organisationer og lokale myndigheder således primært koncentreret om at komme ofrene for katastrofen til undsætning. Siden venter den langsigtede rednings- og opbygningsindsats, som både vil blive en langstrakt og økonomisk udfordring.

En indsats, Frelsens Hær med sit virke i landet har forpligtet sig til at medvirke til, så langt ressourcerne rækker.

 

Støt indsatsen i Nepal her:

Du kan støtte hjælpearbejde direkte via følgende link: www.frelsenshaer.dk/indsamling/donation-katastrofehjaelp

Du kan også donere et bidrag til Frelsens Hærs konto for katastrofehjælp: Reg. nr. 4183 Kontonr.:1012 0551
 


Kommende arrangementer

d. 08. Jul til 03. Aug 2019

Sommerlejre


d. 31. Aug

Gården i Hvidovre 100 års jubilæum


d. 06. til 08. Sep 2019

LUT


d. 07. Sep

NUR


d. 09. til 10. Sep 2019

Kursus for nye korpsledere 

 

Frelsens Hær | Informationsafdelingen | Frederiksberg Allé 9 | 1621 København V | Tlf: 3331 4192 | post@den.salvationarmy.org | Privatlivspolitik