Frelsens Hær hjælper flygtninge i hele Europa // Sep 7, 2015

I hele Europa rækker Frelsens Hær hånden ud til de mange flygtninge og migranter, der fra Mellemøsten og Nordafrika har sat sig i bevægelse mod det europæiske kontinent. Få her et glimt af den hjælp, der ydes i de enkelte lande.


Mens myndighederne i EU søger at finde løsninger på den største flygtningestrøm siden Anden Verdenskrig, søger Frelsens Hær på tværs af de europæiske grænser at bistå flygtningene med basale fornødenheder samt praktisk og åndelig hjælp.

Ifølge FN-organisationen IOM (International Organization for Migration) har mere 360.000 flygtninge og migranter krydset Middelhavet i løbet af de første otte måneder af 2015, hvilket er 140.000 flere end i hele 2014. Omkring 245.000 er ankommet via Grækenland, mens 116.000 er ankommet til Italien. Mere end 2.700 anslås at være omkommet under forsøget på at nå frem til Europa.

Frelsens Hær i Europa ser det som en etisk og humanitær forpligtelse at yde hjælp til de enkeltpersoner og familier, der har taget flugten fra deres hjemland. En række aktiviteter og tilbud for flygtninge er etableret for længst, men i lyset af den nye situation er der i flere europæiske lande søsat nye tilbud og programmer.

 

Et øjebliksbillede:

 • I Grækenland arbejder Frelsens Hær på Piræus havn i Athen. Her uddeler Hæren både fødevarer og andre fornødenheder til flygtninge fra Syrien og Nordafrika, der ankommer til landet fra blandt andet øerne Kos og Lesbos. I takt med at flygtningestrømmen øges, arbejdes der på at oprette et tilsvarende tilbud i Thessaloniki.
 • Et af Frelsens Hærs centre i Rom, Italien, har siden maj i år givet husly til 21 asylansøgere fra Eritrea. Foruden indkvartering og mad bistår Hæren disse i at få deres sager behandlet, således at de kan få officiel status som flygtninge. I øjeblikket er Hæren i dialog med de lokale myndigheder omkring oprettelsen af et tilsvarende center i Salerno, som kan rumme 50-60 mennesker.
 • I Frankrig tilbyder Frelsens Hær husly til 275 migranter i forskellige centre, ligesom der ydes fødevarehjælp til 60-80 migranter i Marseille.
 • I Holland har Frelsens Hær fordoblet kapaciteten for logi til flygtninge fra 75 til 150 sengepladser, ligesom der er etablere ekstra senge i Hærens krisecentre for de mest marginaliserede. Flygtninge, der har fået tag over hovedet i andre herberger, tilbydes hjælp til tøj.
 • I mange år har Frelsens Hær i Jönköping, Sverige, drevet et hotel for uledsagede mindreårige. I år har stedet udvidet kapaciteten fra 23 til 26, ligesom der ydes hjælp til de flygtede børn med asylprocessen. I tillæg ydes støtte til syv mindreårige, der allerede har fået asyl, i deres fortsatte proces med at finde sig til rette i deres nye hjemland. Andre steder i Sverige ydes ligeledes støtte og indkvartering af flygtninge. To af Hærens ejendomme er desuden ved at blive indrettet, så de kan rumme unge migranter.
 • I Danmark har Frelsens Hær i en årrække tilbudt husly til migranter. Her har Hæren kapacitet til 20 sengepladser.
 • Frelsens Hær i Schweiz huser for tiden 2.500 mennesker, der er flygtet fra krigshærgede regioner. Hjælpen omfatter alt fra fødevarehjælp, sygepleje og børnepasning til sprogundervisning med sigte på jobmuligheder. Frelsens Hær i Schweiz ser hjælpen i et længere perspektiv og ikke blot som akut nødhjælp.
 • I Ungarn uddeler Frelsens Hær basale fornødenheder som tøj, sko, hygiejneartikler, soveposer, tæpper, vand og mad til de mange flygtninge, der søger tilflugt på en banegård.
 • Selvom flygtningepresset er faldet lidt de seneste dage i Rumænien, oplyser Frelsens Hærs teams i landet, at adskillige migranter er blevet hjulpet med husly især, når vejret er meget køligt.
 • Frelsens Hær i Storbritannien er ved at gøre klar til at tage imod op mod 40 flygtninge, ligesom der arbejdes på at skaffe yderligere personel, penge og lokaliteter for at yde hjælp i den fortsatte flygtningekrise.
 • I Rusland tilbyder Frelsens Hær asylsøgere tæpper, tøj og mad.
 • Flere steder i Finland har Frelsens Hær taget kontakt til Røde Kors og andre organisationer, der driver flygtningecentre, for at kunne koordinere indsatsen og yde hjælp.
 • I adskillige centre i Tyskland samarbejder Frelsens Hær med andre organisationer og lokale myndigheder for at kunne formidle hjælp, husly og tøj, ligesom Hæren også yder sprogundervisning. Der er desuden aktuelle planer om at udvide hjælpeindsatsen.

 

Et større arbejde venter

Dette er blot eksempler på den hjælp Frelsens Hær yder i den aktuelle situation. Rækkevidden er imidlertid større, ligesom Hæren er indstillet på at øge sin gudgivne mission uden diskrimination. Både på togstationer, i flygtningecentre og ud fra Hærens hundredvis af afdelinger udover kontinentet.
 


Kommende arrangementer

d. 31. Aug

Gården i Hvidovre 100 års jubilæum


d. 06. til 08. Sep 2019

LUT


d. 07. Sep

NUR


d. 09. til 10. Sep 2019

Kursus for nye korpsledere


d. 11. Sep

Institutionslederdag - AFLYST 

 

Frelsens Hær | Informationsafdelingen | Frederiksberg Allé 9 | 1621 København V | Tlf: 3331 4192 | post@den.salvationarmy.org | Privatlivspolitik