Store ændringer på vej i genbrug // Jan 25, 2016

Frelsens Hær har drevet genbrug i Danmark i mange år til stor gavn for miljø, mennesker og det sociale arbejde. Men stigende omkostninger, faldende tøjmængde, ændret lovgivning og øget konkurrence gør, at der er store ændringer på vej i genbrug.


Med ny struktur vil Frelsens Hærs ledelse fremtidssikre genbrug og øge overskuddet, som er afgørende for opretholdelsen og udviklingen af det sociale arbejde.

 

Store omkostninger

Frelsens Hærs genbrug har i modsætning til de fleste andre NGO’er været bygget op omkring store sorteringscentre flere steder i landet, hvor folk bl.a. kunne komme i aktivering og måske få et permanent job. Denne opbygning gav mening og virkede i mange år, men de seneste år har vi set, at der kom færre og færre i aktivering, kommunerne prioriterede anderledes, lovgivningen blev ændret og det har gjort, at Frelsens Hær har stået tilbage med store faste omkostninger til husleje, løn m.v. i centre, der var bygget til langt flere aktiverede og til en helt anden situation.

 

Mindre tøj - mere konkurrence

Samtidig oplever vi en faldende tøjmængde både på grund af ændringer i givernes adfærd idet mange selv sælger tøj på nettet, men også fordi vi oplever en stigende konkurrence fra kommuner, der selv beholder genbrugsting og tøj og laver egne projekter.

 

Faldende overskud og øget behov for midler til socialt arbejde

Alt i alt har det betydet, at overskuddet fra Frelsens Hærs genbrug gennem de senere år har været stærkt faldene samtidig med, at behovet for Frelsens Hærs sociale arbejde er stærkt stigende. Frelsens Hær har de seneste år satset stærkt på arbejdet med udsatte familier. Nøden er stor og det har vist sig bydende nødvendigt at være tilstede i dele af landet, hvor der ikke er lokal finansiering. Hvis vi skal kunne møde de stigende og akutte behov for hjælp, så er vi helt afhængig af overskuddet fra genbrug.  Den nuværende situation er uholdbar og derfor er der store ændringer i opbygningen af genbrug på vej.

 

Ny struktur i genbrug

Frelsens Hærs ledelse har besluttet at lave en helt ny struktur i genbrug. Det betyder, at der i fremtiden skal være færre genbrugscentre idet sorteringen af tøj skal koncentreres til to steder i landet. Det vil betyde lukning af genbrugscentre og desværre også et farvel til en række loyale medarbejdere. Det er vi oprigtigt kede af, men det er nødvendigt, hvis genbrug skal overleve, udvikle sig og skaffe livsvigtige midler til de stigende behov, som vi oplever i Frelsens Hærs sociale arbejde.

 

Tøjsortering i Odense og København - lukning af sorteringscentre i Esbjerg, Hadsund og Nakskov

Tøjsorteringen vil fremover blive koncentreret på centrene i Odense og København. Det betyder, at Frelsens Hær i slutningen af juli 2016 lukker genbrugscentrene i Esbjerg, Hadsund og Nakskov. Butikkerne i de pågældende byer fortsætter og kørslen med chauffører og eksportlageret i Esbjerg/Tjæreborg fastholdes. Frelsens Hærs genbrug vil derfor fortsat have en væsentlig tilstedeværelse selv de steder, hvor der nu skæres ned for aktiviteterne.

 

Fremtidssikring

Med disse store ændringer i genbrug håber Frelsens Hær at fremtidssikre genbrug og øge overskuddet, så vi kan skaffe de livsnødvendige midler til de store udfordringer og behov som et stigende socialt arbejde i hele landet møder os med.

Vi håber også på sigt, at kunne åbne endnu flere genbrugsbutikker og udvide genbrug på denne måde.
 


Kommende arrangementer

d. 08. Jul til 03. Aug 2019

Sommerlejre


d. 31. Aug

Gården i Hvidovre 100 års jubilæum


d. 06. til 08. Sep 2019

LUT


d. 07. Sep

NUR


d. 09. til 10. Sep 2019

Kursus for nye korpsledere 

 

Frelsens Hær | Informationsafdelingen | Frederiksberg Allé 9 | 1621 København V | Tlf: 3331 4192 | post@den.salvationarmy.org | Privatlivspolitik