Forsagelse mod fortvivlelse // Apr 8, 2017

Den første forsagelsesuge blev afviklet i England for 131 år siden. Initiativet var så opsigtsvækkende, at det trak avisoverskrifter helt til Danmark, hvor Frelsens Hær endnu ikke fandtes. Læs her om baggrunden for såvel det historiske som aktuelle behov for at støtte Frelsens Hærs forsagelsesuge - og vær med til at forsage mod fortvivlelse.


Forsagelsesår blev til forsagelsesuge

Ved et møde i London fremlagde Frelsens Hærs stifter, William Booth i 1886 sine planer for Hærens virke. Tilstede var en række velstående borgere med hjertet på rette sted, som blev udfordret til at nedfælde på små papirlapper, hvor meget de ønskede at donere til Frelsens Hærs voksende arbejde.

Ved mødet deltog også frelsesofficeren, major John Carleton. Han hørte ikke til de velhavende, men var til gengæld idérig. På sin seddel skrev han: "Ved at forsage budding hver dag i et år kan jeg spare 50 shilling. Det vil jeg gøre og skænke beløbet til mission."

William Booth blev rørt over idéen og så straks store perspektiver i initiativet. Han kunne imidlertid ikke få sig selv til at gå så vidt som den impulsive major Carlton. Men fulgte op med denne variant:

- Selvom vi ikke kan bede folk undvære budding i et helt år, ser jeg ingen grund til at vi ikke skulle bede dem forsage noget hver dag i en uge og give provenuet til vort arbejde, resonerede han.

Få uger efter blev den første forsagelsesuge afviklet i England, hvilket indbragte 5.000 pund.

              

En halv vind - og en sandhed

En pudsig udløber af det utraditionelle initiativ fandt i øvrigt vej til danske medier. I dag ville vi kalde det ”Fake News”. Til de danske avisredaktioners forsvar skal dog nævnes, at Frelsens Hær på det tidspunkt endnu ikke var etableret i Danmark, så de vidste næppe bedre.

Men til de muligvis undrede læsere af dagbladet Politiken blev missionsindsamlingen udlagt således:

"Frelsens Armé bankerot. En London-Korrespondent til Bladet Courier i Liverpool paastaar, at Frelsens Armés økonomiske Misére er langt alvorligere end man i Almindelighed forestiller sig. I de sidste Aar har indtægterne stadig taget af, og General Booth har derfor set sig nødt til at gøre et fortvivlet Skridt. Han har nemlig givet befaling til, at alle Armeens Medlemmer en hel Uge igennem ganske eller delvis skal afholde sig fra at spise, drikke og ryge Tobak og indsende de derved opsparede Summer til Hovedkvarteret. Naar General Booth maa tage sin Tilflugt til saadanne Midler, kan man sige sig selv, at Situationen må være aldeles fortvivlet.” (Politiken, den 4. september 1886).

Her kom avisen af sted med en halv vind. Men samtidig også med en flig af sandheden: "Situationen må være aldeles fortvivlet.”

 

Gør situationen mindre fortvivlet

Dette er stadig situationen mange steder i verden. Netop derfor indførtes forsagelsesugen, og vi har alle mulighed for at gøre situationen mindre fortvivlet.

Frelsens Hær har siden ’murens fald’ etableret et arbejde i stadigt flere lande, hvilket tilsvarende har øget behovet for et finansiel støtte. Aktuelt er Frelsens Hær officielt til stede i 128 lande. I mange af disse er behovene store, mens ressourcerne er små.

Mange korps optager et særlig "forsagelsesoffer" under gudstjenesten palmesøndag. Men man kan naturligvis også give sin gave på et andet tidspunkt.

Yderligere oplysninger fås i de enkelte korps, der også har fået informationsmateriale om forsagelsesofferet med appel fra Frelsens Hærs landsleder, oberst Hannelise Tvedt, tilsendt.
 


Kommende arrangementer

d. 08. Jul til 03. Aug 2019

Sommerlejre


d. 31. Aug

Gården i Hvidovre 100 års jubilæum


d. 06. til 08. Sep 2019

LUT


d. 07. Sep

NUR


d. 09. til 10. Sep 2019

Kursus for nye korpsledere 

 

Frelsens Hær | Informationsafdelingen | Frederiksberg Allé 9 | 1621 København V | Tlf: 3331 4192 | post@den.salvationarmy.org | Privatlivspolitik