Fuldt panel til valgdebat om hjemløshed på Hørhuset // Nov 9, 2017

Valget til landets kommuner og regioner står for døren. Derfor havde Frelsens Hærs herberg Hørhusets personale og beboere indbudt lokale kandidater fra Københavns Kommune til valgdebat.


Hele ni kandidater fra landets største partier valgte at takke ja til at tage debatten om hjemløse, styret af Preben Brandt fra Projekt UDENFOR (billedet herover).

- For 20 år siden kunne det ikke lade sig gøre at få et panel af kommunalpolitikere til at debattere hjemløshed. Dem, der var hjemløse, troede ikke, de var velkomne til at sige noget, og dem, der var politikere, mente ikke, der var nogen grund til at sige noget til den gruppe, indledte Preben Brandt og indkasserede en klapsalve fra salen, inden debatten gik i gang.

Herefter var det op til kandidaterne at komme med bud på udfordringer og løsninger for hjemløse.

Fra Liberal Alliance kom Alex Vanopslagh, der pegede på, at narkotika skal afkriminaliseres:
- Jeg mener ikke, man skal straffe folk, hvis de er afhængige af et stof. Derfor skal vi bruge vores gode erfaringer med stofindtagelsesrum fra Vesterbro i København til at udbrede til resten af kommunen, sagde han.

 

Kandidater med egne erfaringer
Flere af kandidaterne kom til debatten med egne erfaringer med hjemløse. Blandt andet Socialdemokraternes Louise Coulthard, der har arbejdet på Mændenes Hjem:
- Jeg har set nogle udfordringer for personalet fra pressede beboere, der bliver voldelige. Det vil jeg gerne sætte kraftigt ind overfor, lovede hun. 
Gyda Heding fra Enhedslisten arbejder med hjemløshed til hverdag. Hun vil have, at kommunen skal bygge billige boliger, og indføre bopælspligt i hele kommunen.

- Det føles mærkeligt, når man går ned langs Islands Brygge og kan se, at næsten halvdelen af lejlighederne står tomme, mens man kender en masse unge, der ikke har noget sted at bo, sagde hun.
Som sygeplejerske kom de konservatives kandidat til både kommunal- og regionalvalget med grumme eksempler fra hverdagen.

- Patienterne ryger ud af hospitalerne næsten inden de er kommet ind. Også på de psykiatriske hospitaler, fordi der er lukket sengepladser. Det går ikke, sagde Line Ervolder. 

 


Hjemløsekortet
Stine Skott fra Alternativet vil arbejde for at indføre et hjemløsekort, så de sociale ydelser ikke bliver stoppet, fordi man ikke har en adresse.
- Hjemløsekortet skal fungere som et ID, så man stadig kan få en bankkonto, et nem-ID og alt det der skal til for at få sociale ydelser, forklarede Alternativets kandidat.
Den ide var der opbakning til at se nærmere på fra Venstres kandidat Bjarke Kværnø, der generelt opfordrede til at lave fleksible, individuelle løsninger.
- Jeg tror på, at der er lige så stor forskel på de hjemløse, som der er på alle de andre. Derfor kan vi ikke bruge en one-size-fits-all-model, sagde han.

Der var enighed i det meste af panelet om, at containerbyer er en oplagt mulighed for at komme den stigende hjemløshed til livs. Men ikke fra kultur- og fritidsborgmesteren i København, Dansk Folkepartis Carl Christian Ebbesen:
- Københavnerne skal bo ordentligt. Vi er nødt til at bygge ordentlige boliger. Det kan godt være, det betyder, at det bliver dyrere og kommer til at tage lidt længere tid. Men det skal gøres ordentligt fra starten, sagde han.


"Vi er også mennesker"
Beboerne på Hørhuset havde bedt leder Dorrit Bruun Olesen om at stille spørgsmål på deres vegne, især til den manglende økonomiske hjælp til for eksempel et køleskab, når hjemløse får tildelt en bolig. Den realitet fik flere i panelet til at ryste på hovedet.

- Det lyder som om, vi er et tredjeverdensland. Jeg synes, det er pinligt, at vi som kommune ikke kan skabe bedre rammer. Det vil jeg arbejde på at ændre, sagde Anette Thaulow fra de Radikale.

Aftenen sluttede af med en opfordring fra en kvindelig beboer på Hørhuset:
- Vi er også mennesker. Vi har også brug for et sted at bo. Vi har også brug for at folk lytter til os, sagde hun til politikerne, der måske ikke altid lytter nok til de hjemløse. 

Men denne torsdag aften havde de slået ørerne ud.

 

Gense debatten på Hørhuset her.
 


Kommende arrangementer

d. 08. Jul til 03. Aug 2019

Sommerlejre


d. 31. Aug

Gården i Hvidovre 100 års jubilæum


d. 06. til 08. Sep 2019

LUT


d. 07. Sep

NUR


d. 09. til 10. Sep 2019

Kursus for nye korpsledere 

 

Frelsens Hær | Informationsafdelingen | Frederiksberg Allé 9 | 1621 København V | Tlf: 3331 4192 | post@den.salvationarmy.org | Privatlivspolitik