Genbrugsdag fredag den 5. oktober: Her falder pengene på et vådt sted // Oct 4, 2018

Fredag den 5. oktober går al omsætning fra Frelsens Hærs genbrugsbutikker i Danmark til sociale tilbud for børn og unge i Brasilien. Et projekt, der skal lukke fortidshuller og skabe fremtidshåb.


Selvom solen stråler varmt over Pelotas, den tredjestørste by i det sydlige Brasilien, er klimaet fugtigt. Især i regntiden fra maj til oktober, hvor nedbørsmængden er størst. Men også resten af året er der jævnligt udsigt til regnbyger.

 

September er i snit den vådeste måned i delstaten Rio Grande do Sul, mens den tørreste venter i november. Et belejligt vejrskifte, der snart gør det muligt at få repareret utætte tage og fugtige facader, inden den næste regntid sætter ind.

Det sidste er der særligt stort behov for i Frelsens Hærs sociale børnetilbud, Centro Integrado de Pelotas. Her spiser 45 børn og unge dagligt deres morgenmad og frokost, ligesom de har mulighed for at deltage i en vifte af aktiviteter, samt modtage undervisning og lektiehjælp.

Med udsigt til åben himmel gennem hovedbygningens hullede tag er flere klasseværelser reelt ikke brugbare til de mange gode formål i den våde og kolde tid af året.

 

               

De gamle bygninger, der i perioden fra 1952 til 2000 tjente som børnehjem, er meget slidte og kun sparsomt renoverede. Mest påtrængende er hovedbygningens tag, hvor hovedparten af centrets program finder sted.

Ifølge lederen af centret, løjtnant Debora Carvalho, opfylder det helt fundamentale behov for børnenes trivsel og udvikling, idet mange lever under fattige forhold og med både rusmisbrug og omsorgssvigt som et grundvilkår.

- Målet er at styrke børnenes livsfærdigheder og sociale kompetencer. Det sker blandt andet gennem undervisning i drama, musik, sport, dans, litteratur og kunsthåndværk, samt oplysning i emner som hygiejne, prævention og sexmisbrug, oplyser hun.

 

 

Kan ikke ændre vejret - men vilkårene

Vejret kan man som bekendt ikke gøre så meget ved. Men som genbrugskunde hos Frelsens Hær har man mulighed for at gøre noget ved de ugunstige vilkår for de udsatte børn og unge i Pelotas.

Som altid donerer Frelsens Hærs genbrugsbutikker den første fredag i oktober - i år den 5. oktober - hele omsætningen til et projekt i et land, Frelsens Hær i Danmark har som missionspartner.

 

I år går hjælpen til at give udsatte børn og unge i Pelotas tag over hovedet og håb om en bedre fremtid. Ambitionen er desuden, at donationen skal give råd til materialer og nyt inventar, samt ansættelse af en lærerpraktikant.

Målet er som minimum at rejse 100.000 kroner til tagrenovering og nyt inventar. Et beløb på 125.000 kroner vil imidlertid gøre det muligt også at styrke hjælpen til de børn, der kæmper med indlæringsvanskeligheder og har behov for lektiehjælp.

- Mange af børnene har svært ved at skrive og læse. Derfor er vi i tæt kontakt med den lokale skole for at kunne sætte os ind i deres undervisningsbehov, fortæller Debora Carvalho, der med en lærerpraktikant vil kunne styrke indsatsen.

 

 

Sundt alternativ og sidegevinster

Såfremt det lykkedes at rejse tilstrækkeligt med midler, vil det også gøre centret i stand til at udvide antallet af børn. Mens 45 for tiden er tilknyttet centret, står mere end 50 således på venteliste.

Centret ligger i et belastet område, hvor kun få af forældrene har en lønindtægt, mens flertallet er afhængige af en beskeden ydelse fra det offentlige. Resultatet er, at mange børn og unge er henvist til gaden med risiko for at blive udsat for vold, stoffer, sexovergreb og menneskehandel.

 

Af samme grund bliver sårbare børn også henvist til Frelsens Hær af de sociale myndigheder, ligesom centret også selv udfører et opsøgende arbejde.

- Vi har en socialarbejder, der besøger familierne og har fokus på børnenes sikkerhed og trivsel, forklarer Debora Carvalho, der på denne måde også får et nyttigt feedback på børnenes udbytte.

Eksempelvis fortæller forældrene om, hvordan et fag som madkundskab smitter af på menuen derhjemme - hvilket også er en del af strategien med tilbuddet.

- Madlavning er et af børnenes favorit-aktiviteter, hvilket glæder os. For det giver os en mulighed for at introducere dem til sunde måltider med blandt andet frugt og grøntsager, som kun de færreste oplever derhjemme.

- En raffineret sidegevinst ved faget er desuden, at det giver børnene mulighed for at dygtiggøre sig i matematik, når ingredienser skal sorteres og tælles, tilføjer hun.

Skal en sidegevinst yderligere blive, at flere børn kan tælles med i projektet, forudsætter det mange kunder i Frelsens Hærs genbrugssalg den 5. oktober.

 

///

 

Genbrugsdag - fakta

  • Fredag den 5. oktober går omsætningen fra Frelsens Hærs genbrug i Danmark til Centro Integrado de Pelotas, et af Frelsens Hærs tilbud til udsatte børn og unge i Brasilien.
  • Centrets daglige drift finansieres af et lokalt genbrugssalg, mens hjælpen fra Danmark er målrettet tagrenovering, nyt inventar og materialer, samt ansættelse af en lærerpraktikant.
  • Det er naturligvis også muligt at støtte genbrugsdagen MobilePay på 78024 eller netbank på Reg. 4183 Konto 500-1641 mærket ’Genbrugsdagen’. 


Kommende arrangementer

d. 08. Jul til 03. Aug 2019

Sommerlejre


d. 31. Aug

Gården i Hvidovre 100 års jubilæum


d. 06. til 08. Sep 2019

LUT


d. 07. Sep

NUR


d. 09. til 10. Sep 2019

Kursus for nye korpsledere 

 

Frelsens Hær | Informationsafdelingen | Frederiksberg Allé 9 | 1621 København V | Tlf: 3331 4192 | post@den.salvationarmy.org | Privatlivspolitik