Et livstræ med dybe rødder og varige aftryk // Feb 6, 2019

Med et kunstnerisk manifest har deltagere i Frelsens Hærs familiearbejde på Nørrebro skabt et ’livstræ’ på mødelokalets væg. Her fortæller mange farvestrålende håndaftryk om dybe rødder og varige aftryk.


Et farverigt og forgrenet motiv strækker sig op ad en hvid væg i forsamlingslokalet hos Frelsens Hær på Nørrebro. Rundt om i lokalet vrimler det med børn og voksne i fuld aktivitet og med våde, klistrede hænder. Med et kunstnerisk udtryk ønsker de at sætte personlige aftryk for en vigtig epoke i deres liv.

 

Det er den første lørdag i februar, og de kreative deltagere er tilknyttet Frelsens Hærs familiearbejde på Nørrebro, der de sidste fem år har været støttet af Velux Fonden. Et projekt, der ligeledes har været både vidt forgrenet og farverigt.

Omkring 70 børn og voksne har her nydt godt af ugentlige tilbud som familiecafé, lektiecafé, børnevenner, jobcafé og spaghettigudstjenester - bistået af en hær af ressourcestærke frivillige. Mange af disse familier har i dag valgt med pensler og personligt udtryk at skabe et fælles manifest over fem fantastiske år.

 

Bag initiativet står leder af Frelsens Hær på Nørrebro, Maj-Britt Lysgaard-Madsen, familiekonsulent Mona Viborg og mentorkoordinator Tina Arvidsen, der har allieret sig med billedkunstneren, Shefali Ranthe. Trods travlhed med en stor udstilling i denne uge sagde den internationalt anerkendte kunstner uden tøven ja.

- Prøv at tænke på det her værk i stil med det kendte udtryk ’I was here’, lyder hendes opfordring til deltagerne. Herefter tager den kunstneriske proces hurtigt fart, og hun får travlt med at inspirere og instruere de mange ivrige hænder, der sætter kulør på ’livstræet’, som er navnet på vægmaleriet.

 

Et ordentligt aftryk

Samme tilgang har familiekonsulent Mona Viborg, der har været en del af Velux Projektet på Nørrebro gennem alle fem år og længe har drømt om, at visualisere det unikke projekt og dets frugtbare følger for den sammensatte gruppe, bestående af omkring 16 forskellige nationaliteter.

- Målet med ’livstræet’ er helt enkelt at sætte et ordentligt aftryk - fordi familiearbejdet virkelig har sat et ordentligt aftryk på alle. På familierne, de ansatte, de frivillige. Alle har sat et aftryk på hinanden, siger hun, mens farver fordelt i engangstallerkner rundt omkring forvandles til håndaftryk med mønstre og motiver.

 

Hun fortæller, at hvor de frivillige tidligere i forløbet ydede en stor indsats ude i hjemmene hos familierne, er tyngdepunktet siden flyttet til de forskellige tilbud i huset. Helt enkelt fordi, det er lykkedes at hjælpe hovedparten af kvinderne i job eller uddannelse.

- De er jo ikke længere hjemme i dagtimerne. Derfor formidles viden nu især i familiecaféen, mens fagligt dygtige frivillige gør en vigtig forskel i lektiecaféen, forklarer hun.

Bredden i indsatsen afspejles også ved, at deltagerne ved dagens event favner alt fra små poder til store teenagere, som alle har slået fælles rod i det familiære fællesskab.

- De er jo alle vokset op og ind i det her, og vi har fået lov at være voksne, de regner med i deres liv. Det er også derfor, vi kalder værket et ’livstræ’, siger hun.

 

Stærk udtryksform, når sproget ikke rækker

Malingen er endnu ikke tør, da kaffe og te anrettes på bordet, som før var dækket op med farverige engangstallerkner. Men bevidstheden om at have bidraget til et kunstneriske manifest og glæden over at have del i et stærk, inkluderende fællesskab, står malet i de smilende ansigter hos deltagerne. Ikke mindst da kunstneren Shefali Ranthe opfordrer til gruppefotos med hænderne hævet mod sit eget varige håndaftryk på væggen.

 

Mona Viborg nikker veltilfreds og runder kunst-eventen af:

- Målet er netop med form og farver som stærke narrative udtryksformer, at fortælle om dybe rødder og varige aftryk - som sproget hos mange her måske ikke altid rækker til, slutter hun.
 


Kommende arrangementer

d. 31. Aug

Gården i Hvidovre 100 års jubilæum


d. 06. til 08. Sep 2019

LUT


d. 07. Sep

NUR


d. 09. til 10. Sep 2019

Kursus for nye korpsledere


d. 11. Sep

Institutionslederdag - AFLYST 

 

Frelsens Hær | Informationsafdelingen | Frederiksberg Allé 9 | 1621 København V | Tlf: 3331 4192 | post@den.salvationarmy.org | Privatlivspolitik