Unge fra Frelsens Hær i Polen spreder håb med hiphop i en tilknappet tid

Unge fra Frelsens Hærs fritidstilbud i Warszawa, Polen, har produceret en medrivende rap og tilhørende musikvideo. Håbet er, at lytterne vil løfte blikket mod omverdenen og lade mobilen blive i lommen. Se og lyt herunder.

En håndsrækning fra musikeren Mateusz Wilkoń, med speciale i hiphop, rap og gadekunst, en skriveproces med samarbejde om sangtekster og indspilningen af en musikvideo. Sådan var forløbet fra idé til færdigt resultat for cirka 20 unge, der er tilknyttet Frelsens Hærs fritidstilbud, Praga-Północ, med lektiehjælp og aktiviteter efter skoletid. Resultatet er en inspirerende musikvideo og et ligeså inspirerende budskab.

Handler om ’noget mere’

Musik har altid været centralt i Frelsens Hærs virke, og genremæssigt har de unge i Warszawa iklædt denne tradition en personlig og nutidig form. Det er således deres egne erfaringer, håb og drømme, der kommer til udtryk i teksterne, ligesom deres tilknytning til Frelsens Hær skinner igennem.

Netop dette fremhæves også af Mateusz, der oplever, at projektet rummer en ekstra dimension.

”Det er ikke første gang, jeg samarbejder med Frelsens Hær, og jeg synes, de er fantastiske. Deres projekter handler altid om ’noget mere’. De unge, der var involveret i dette musikinitiativ, ønskede at synge om sociale problemer, menneskeliv og Gud,” påpeger han.

Baseret på de unges egne iagttagelser

På et miks af polsk og engelsk synger de unge blandt andet om ’livløse skikkelser,’ der haster afsted på gaden, mens de er tilknappede og optagede af deres mobiler, frem for at rette blikket på verden omkring dem.

Et fænomen, der er baseret på de unges egne iagttagelser og i projektet har fået titlen ’Nawiedzone Ulice’, der kan oversættes til ’Gadens hærgen’.

”De synger om mennesker, der haster fra et sted til et andet uden at se op eller ænse sociale behov omkring dem – tilsyneladende ligeglade. Det er fantastisk, at disse unge mennesker ikke er ligeglade,” lyder det fra kaptajn Oleg Samoilenko og Tetyana Ouerghi, der er henholdsvis korpsleder og koordinator for børneaktiviteter i Praga-Północ.

Vigtigheden af at være venlig

De musikalske udfoldelser har fundet sted i både Frelsens Hærs lokaler og et professionelt lydstudie. Processen har stillet krav til de unges samarbejdsevner, da de på grund af Covid-19 restritioner har måtte gennemføre projektet i mindre grupper på fem.

Det har dog ikke dæmpet de unge begejstring for muligheden for at bruge deres kreativitet. En af deltagerne, Angelika, siger: “Jeg har elsket at deltage i dette projekt. Vi ønsker at pege på, hvor vigtigt alle menneskers liv er og, at vi må værdsætte det i samklang med det.” En anden, Sylwia, supplerer: “Sang er min største hobby, og jeg ønsker at bruge den til at prise Gud. Jeg ønsker også, at folk må tænker over vigtigheden af at være venlig og behandle alle godt.

Projektet har fået økonomisk støtte fra bystyret i Warszawa som led i et initiativ til udvikling af børns interesser og for at give dem en stemme. Korpsets tilbud til børn efter skoletid blev i øvrigt i november 2020 af de lokale myndigheder kåret som ‘Årets bedste velgørenhedstilbud’.

Se musikvideoen her:

Scroll to Top