Aktivitetshuset Humlebien indviet i Frederikshavn

Den 20. august summede der særligt af liv og aktivitet hos Frelsens Hær i Frederikshavn. Søndagssolen skinnede fra en næsten skyfri himmel, gulvflagene var hejst og blafrede flot foran den åbne dør, hvor det røde bånd var spændt ud.

Foran den indbydende kulisse stod også en talstærk skare af forventningsfulde børn og voksne i god tid klar, da borgmester Birgit S. Hansen præcist klokken 12.00 gjorde sin ankomst for at indvie de nyrenoverede rammer for Aktivitetshuset Humlebien.

Korpslederen, kaptajn Anja Adjoh, udtrykte sin taknemmelighed for de nyrenoverede rammer.

Ligesom borgmesteren på byens vegne kastede glans over dagens højtidelighed, var også Frelsens Hærs landsleder, oberstløjtnant Jan Risan mødt op for at lykønske de festglade nordjyder med den nye satsning til gavn for et på alle måder mangfoldigt og rummeligt fællesskab.

Tak for indsats og investeringer

Inden de lyse og nyrenoverede lokaler med adgang til en skøn terrasse, legeplads og boldbane for alvor kunne indtages af de mere end 100 fremmødte, ventede der således både taler, festgudstjeneste og frokosttraktement – fulgt op af et lækkert kaffebord og børnevenlige snacks.

Den første, der greb ordet, var leder for Frelsens Hær i Frederikshavn, kaptajn Anja Adjoh, der takkede de mange brugere, frivillige og ansatte for deres bidrag til et unikt fællesskab, der favner bredt og som knopskud er vokset ud af en børne- og teenklub, beriget af mange kulturer.

”Vi er en forholdsvis lille flok frivillige, men vi er stærke, når vi står sammen. En stor tak til alle, som er med til at bære opgaverne og som frem til i dag har arbejdet ekstra hårdt, så alt er flot og indbydende – og tak til alle jer, der deltager i vore aktiviteter. Vi nyder hvert minut sammen med jer,” sagde hun.

Blomsterhilsen og lykønskning fra landslederen, oberstløjtnant Jan Risan.

Der lød også en stor tak til henholdsvis kommunen, som med puljemidler havde bidraget til et kvalitetsløft af legepladsen og de udendørs faciliteter samt til Frelsens Hær i Danmark for at investere i projektet og den nødvendige renovation af de funktionelle rammer.

”Tak for tillid og villighed til at investere økonomisk i en opgradering af vore lokaler og åbningen af en dør mellem kirken og Humlebien. Vi er så taknemmelige for de gode rammer, vi kan arbejde i,” lød det fra den initiativrige leder.

Liv og aktivitet i husets ånd

Indtil for to år siden husede den ene halvdel af Frelsens Hærs bygning i Frederikshavn Børnehaven Humlebien. I godt fem årtier blev børnehaven drevet af Frelsens Hær, indtil den i 2015 overgik til kommunen og senere, for et par år siden, smeltede sammen med en ny og større børneinstitution i byen.

Når Humlebien nu er flyvefærdig som et spritnyt aktivitetshus, er det således både et deja-vu og et nybrud. En idé- og værdimæssig sammenhæng, som også borgmester Birgit S. Hansen betonede og beskrev som ‘lige i husets ånd’.

Tale af borgmester Birgit S. Hansen.

”Tidligere havde Børnehaven Humlebien jo hjemme her, og det er dejligt at se, at I viderefører stedets fokus på børn med masser af liv og glade dage. Der er jo ingen, der som børn, kan skabe liv og aktivitet,” sagde hun og fortsatte:

”Jeg har været spændt på at komme og se alt det nye og mærke den energi, der findes her. Og jeg kan lige med det samme mærke, at det her er et sted, man har lyst til at være, hvilket man jo også kan se på alle I, som er her i dag,” lød det fra borgmesteren, der også udtrykte taknemmelighed for Frelsens Hærs sociale indsats.

”Her skaber I helt konkret rum til, at mennesker med forskellige forudsætninger og forskellige baggrunde kan mødes og blive en del af et fællesskab. Tak til alle jer, der er med til at gøre en forskel,” sagde hun, ligesom hun takkede Frelsens Hær for at være ‘en engageret med- og modspiller’.

Benovet og beæret fik flere af børnene lov at prøve borgmesterkæden.

Inden hun til klapsalver klippede snoren og ledte an i et trefoldigt hurraråb, tog bydronningen sig god tid til både kram og selfies med mange af deltagerne, ligesom flere af børnene benovet og beæret fik lov at prøve borgmesterkæden.

En smag af himmelen

Den officielle anerkendelse blev fulgt op af Frelsens Hærs landsleder, oberstløjtnant Jan Risan, der med reference til historien om humlebien, der ikke burde kunne flyve, men gør det alligevel, udtrykte stor påskønnelse af den indsats, der med relativt få ressourcer finder sted i korpset.

Uden fancy faciliteter har Frelsens Hær i Frederikshavn således længe søgt at række ud til samfundet med relevante aktiviteter. En indsats, der med tilbud som børne- og teenageklubber, it-café, musikcafé, syklub, brætspil og netværksgrupper på en særlig måde har udviklet sig til en efterspurgt integrationsindsats blandt nydanskere.

Borgmesteren klippede snoren og erklærede det nye aktivitetshus for åbent.

Et kulturelt samlingspunkt, der også tydeligt kom til udtryk i dagens mangfoldige fremmøde, en frokostbuffet, suppleret med asiatiske og mellemøstlige specialiteter samt musikalske indslag i festgudstjenesten af et velsyngende sangkor, akkompagneret på ukulele og violin.

Sanseindtryk, Jan Risan med endnu en reference til honningbiens verden ved festgudstjenesten beskrev som smagfuld og himmelsk, både i social og åndelig forstand. En smag af himmelen, der giver smag efter mere og afspejler Guds kærlighed.

”Når jeg i dag er sammen med jer, oplever jeg et fællesskab af god smag. En smag af himmeriget og Guds kærlighed.”

”Min bøn er, at Aktivitetshuset Humlebien altid må være et sted, hvor man finder praktisk hjælp, positiv opmærksomhed, tro på sig selv, håb for livet og et himmelsk håb,” sagde han – hvorefter dagen meget passende sluttede med flere ’himmerigsmundfulde’ ved kaffebordet, popcornsboden og slushice-maskinen.

Bonusinfo

  • I godt 50 år drev Frelsens Hær Børnehaven Humlebien. I 2015 overgik driften til Frederikshavn Kommune, som i 2021 nedlagde den for at skabe en ny, stor børneinstitution i byen. Den 20. august 2023 indledtes således et nyt kapitel i form af Aktivitetshuset Humlebien.
  • Aktiviteterne drives ved hjælp af cirka 17 frivillige og omfatter blandt andet ‘eventyrklub’ for 2-7-årige, ‘actionklub’ for 8-13-årige, teenklub, syklub, fotoklub, musikcafé, it-café og lektiecafé m.v.
  • Hertil kommer ugentlige gudstjenestetilbud og en månedlig international gudstjeneste. Korpset har et stort netværk blandt burmesiske, syriske og nordafrikanske flygtninge.
Se flere glimt fra indvielsen herunder.
Scroll to Top