Fernisering: Det spirer, gror og vokser i ’kunstens have’ i Sønderborg

Processen var ligeså vigtigt som værket, da et to måneder langt forløb med læring om kunst og kreative udtryksformer kulminerede med en flot fernisering onsdag i sidste uge. Under temaet ’kunstens have’ pryder resultatet nu kirkesalen hos Frelsens Hær i Sønderborg.

Forud for åbningen af udstillingen, som får permanent plads på væggene i korpsets mødelokale, har 25 udsatte familier med tilknytning til Frelsens Hær i Sønderborg og 25 andre familier fra Schutzengel i Flensborg under overskriften ’Kunst for alle’ arbejdet med forskellige temaer og kunstneriske teknikker ved en række workshops.

Mens værket vokser, vokser man selv

  • Processen har været ligeså vigtig som det færdige resultat, lød det i velkomsthilsnen fra billedkunstneren Rick Towle, der sammen med sin tyske kollega Johannes Caspersen har tilrettelagt forløbet.

Omgivet af fantasifulde og farverige arter fra såvel plante- som dyreriget på de hvide vægge betonede han således den udvikling, han har set hos deltagerne undervejs. Nogle af dem havde eksempelvis aldrig haft en pensel i hånden før og oplevede pludselig kunsten og kunstinteressen spire frem.

  • Med haven som metafor understreges det derfor, at mens insekter, fugle og blomstermotiver vokser frem på lærredet, vokser man også selv, fastslog han og beskrev projektet som både talentudvikling og terapi.

Fordybelse og ro i tankerne

En beskrivelse, løjtnant Astrid Christensen, der er udviklingsofficer for Frelsens Hærs familiearbejde, gerne tilsluttede sig.

Hun fortalte, at flere deltagere hvoraf nogle har psykiske diagnoser, har beskrevet, hvordan det kunstneriske arbejde og muligheden for at kunne udtrykke sig med sine hænder gav dem ro i deres tanker.

  • Af alle de projekter vi har haft, har der været mest ro på det her. Så ligesom ’kunstens have’ får fast plads på væggene i lokalet, vil vi forsøge at arbejde videre med kunst som en del af familiearbejdet. Vi ser, at det spirer, gror og vokser, så det passer godt som ‘kirkekunst’ her, erklærede hun.

Reportager fra workshop og fernisering

Som optakt til ferniseringen fandt de sidste to workshops sted på henholdsvis Sønderborg Slot og vidneskabsmuseet Phänomenta i Flensborg. En reportage fra slottet kan læses ved klikke her.
En reportage fra ferniseringen, hvor man møder en flygtningefamilie fra Syrien, som fik stort udbytte af projektet, blev bragt i Jyske Vestkysten. Den kan læses ved at klikker her.

Kunstprojektet ’Kunst for alle’ er skabt i samarbejde mellem Kulturbüro Flensborg, Sønderborg Kommune, Schutzengel, Frelsens Hær i Sønderborg og Schutzengel i Flensborg. Projektet er støttet økonomisk af Region Sønderjylland-Schleswig, Kulturministeriet, Ministerium für Bildung, Wissenschaft und Kultur des Landes Schleswig-Holstein og Den Europæiske Fond for Regionaludvikling.

Se flere billeder fra ferniseringen herunder.

Scroll to Top