Omfattende hjælpeindsats efter orkanen Idai i Mozambique, Zimbabwe og Malawi

Frelsens Hærs hjælpeteams deler mad, tæpper og basale fornødenheder ud til de berørte i de tre sydøstafrikanske lande. Et arbejde, der vanskeliggøres af både katastrofens omfang, de store vandmængder og tilsvarene store ødelæggelser af infrastrukturen.

Et omfattende nødhjælpsarbejde er i gang i det, FN betegner som ’den måske værste vejrkatastrofe nogensinde på den sydlige halvkugle’. Siden orkanen Idai i torsdags gik i land i det centrale Mozambique og fortsatte videre til Zimbabwe og Malawi, har enorme vandmængder skabt meterdybe oversvømmelser, ødelagt broer og veje og skyllet tusindvis af hjem bort. Frelsens Hær yder hjælp og omsorg i alle tre lande.

Hjælpearbejdet besværliggøres af, at strømforsyningen og kommunikationslinjer mange steder er afbrudt. Det reelle billede af skaderne kendes derfor stadig ikke i fuld omfang. Ifølge satellitoptagelser menes mindst 1,7 millioner mennesker at have opholdt sig i orkanens bane.

Alene i Mozambique, hvor storbyen Beira er blevet 90 procent ødelagt, anslås det, at 500.000 er afskåret fra omverdenen, mens antallet af omkomne anslås at være omkring 1000. I Malawi er op mod en million mennesker berørt, mens foreløbigt 56 meldes omkomne.

Major Chris Mulryne fra Frelsens Hærs internationale katastrofeberedskab kalder det en ’katastrofe uden fortilfælde i denne del af verden’ og forsikrer, at Frelsens Hærs hjælpeteams trods vanskelighederne gør alt, hvad de kan for at komme ofrene til hjælp.

I Mozambique samarbejder Frelsens Hær med Røde Kors og andre aktører om at uddele overlevelsespakker med mad, såsom majs, ris, bønner og olie til de mest udsatte familier. Dette anslås at kunne sikre op mod to daglige måltider i 21 dage og imødegå undernæring. En tilsvarende indsats finder sted i områderne Zambezi og Tete.

I Zimbabwe er der erklæret undtagelsestilstand, efter at både beboelseshuse og broer er skyllet bort. Her indgår Frelsens Hær i beredskabet sammen med myndighederne og andre organisationer om at komme de berørte til undsætning i de sydlige og østlige områder. I første omgang består hjælpen i at uddele mad, husholdningsartikler, basale fornødenheder og tæpper.

I Malawi er Frelsens Hær hjælpeteams i færd med at vurdere behovet og indsatsen til de op mod en million mennesker, der er blevet ramt af katastrofen. Især Chikawa distriktet er hårdt ramt.

Det er muligt at støtte Frelsens Hærs katastrofehjælp ved at klikke her.

Scroll to Top