Håndmadder og håb om natlogi til Nuuks hjemløse

Frelsens Hærs varmestue i Nuuk er lukket på grund af corona. De hjemløse befinder sig derfor ude i kulden, mens madpakker uddeles via et vindue. Samtidig arbejder kommunen på at skaffe varmt natlogi.

”Bliv hjemme,” lyder det fra myndighederne i kampen mod coronavirus. Et krav, som imidlertid er svært at efterleve som hjemløs. Især i den grønlandske hovedstad Nuuk.

Her har Frelsens Hær måttet lukke midlertidigt ned og i stedet tilbyde ’ud-af-huset’ hjælp til udsatte og hjemløse. Kun dagligvarebutikker har åbent. De øvrige butikker og biblioteket er lukkede.

Kost men ikke logi

Selv ophold på byens herberg har vist sig som en uholdbar løsning. Derfor fik Frelsens Hær i sidste uge en forespørgsel om at huse 10 hjemløse i dagtimerne, men måtte afslå på grund af risikoen for smitte. Mens kommunen således arbejder på at skaffe husly, gør Frelsens Hær en indsats med alternativ bespisning.

”Corona-krisen rammer de socialt udsatte hårdt. Vi gør derfor, hvad vi kan for at hjælpe dem på andre måder,” siger kaptajnerne Maria og Martin Mader, der er ledere for Frelsens Hær i Nuuk.

Madpakker og varmt tøj

Hvor Frelsens Hær normalt ville have haft fuldt hus i varmestuen, Williams Café, foregår indsatsen nu via et køkkenvindue. Her serveres varm kaffe og te sammen med store madpakker til den stadigt voksende kø udenfor.

”Nogle dage uddeler vi mere end 50 madpakker om dagen,” fortæller parret, der desuden hjælper gæsterne med huer, vanter, halstørklæder og sokker efter behov.

”Marts måned er kold i Nuuk med ned til 15 minusgrader,” påpeger de.

Udsigt til at komme ’hjem’

For at løse det akutte behov for logi til hjemløse har myndighederne nu valgt at oprette en teltby. Et stort område er i løbet af weekenden blevet ryddet for sne, og i dag opsættes de første telte. Der er tale om isolerede og opvarmede telte med plads til omkring 80 hjemløse. Som dermed snart kan komme ’hjem’.

”Samtidig fortsætter vi med vores madpakkeløsning i ’restaurant fodkoldt’,” lyder det fra Maria og Martin Mader, mens kaffe og klapsammenmadder med leverpostej og hamburgerryg serveres gennem køkkenvinduet.

Scroll to Top