Enigt folketing bag akut coronastøtte til hjemløseorganisationer

Et enigt folketing har indgået aftale om en hjælpepakke til organisationer, der under coronakrisen skal hjælpe hjemløse med tag over hovedet og mad.

Udbruddet af corona har sat herberg og væresteder for hjemløse under pres. Mange tilbud har neddroslet aktiviteterne eller er helt lukket ned, og samtidig skal hjemløse holde større afstand på tilbuddene.

Derfor er samtlige partier i Folketinget enige om at afsætte 5,5 millioner kroner i akut støtte til organisationer på hjemløseområdet.

”Vi er i Frelsens Hær rigtig glade for den hjælpende hånd, som gør os i stand til at fortsætte arbejdet med at række ud til de udsatte i denne specielle situation.

Hjemløse bliver dobbelt sårbare

Pengene gives direkte til ni organisationer, så de her og nu kan bruge midlerne til enten at udvide egne tilbud eller til at leje værelser på lokale hoteller. Midlerne kan desuden gå til uddeling af måltider eller madpakker til hjemløse.

Social- og indenrigsminister Astrid Krag peger på, at krisen gør hjemløse dobbelt sårbare:

”Sårbare mennesker som hjemløse bliver dobbelt sårbare under coronakrisen. Derfor hjælper vi nu organisationerne direkte, så flere hjemløse kan få tag over hovedet og et måltid mad. Tak til alle partierne, som endnu engang har handlet hurtigt for at hjælpe udsatte mennesker i en svær situation,” siger hun.

Mister to-tre millioner kroner om måneden

Frelsens Hær er blevet tildelt 500.000 kroner, hvilket glæder informations- og forvaltningschef Lars Lydholm.

”Vi er i Frelsens Hær rigtig glade for den hjælpende hånd, som gør os i stand til at fortsætte arbejdet med at række ud til de udsatte i denne specielle situation,” siger han, men peger samtidig på, at yderligere støtte er påkrævet både fra Christiansborg og andre bidragydere.

”Der er fortsat brug for en NGO-hjælpepakke, da de hidtidige hjælpepakker eksempelvis ikke kan bruges af vore genbrugsbutikker, der er lukkede. Vi mister to-tre millioner kroner om måneden i tabte indtægter, samtidig med at vi fastholder og udvider vort arbejde overfor de udsatte i denne tid. Så der er behov for denne håndsrækning plus ekstra donationer fra fonde og private, samt en NGO-hjælpepakke fra Folketinget.”

Midlerne i hjælpepakken er tildelt følgende organisationer:

  • KFUMs Sociale Arbejde– 1 mio. kr.
  • Kirkens Korshær – 1 mio. kr.
  • Blå Kors – 1 mio. kr.
  • KFUKs Sociale Arbejde– 500.000 kr.
  • Frelsens Hær – 500.000 kr.
  • HusForbi og Projekt Udenfor (i partnerskab) – 500.000 kr.
  • Mændenes Hjem – 500.000 kr.

Tag over hovedet er ikke nok

Sammen med hjælpepakken til organisationerne indskærper både social- og indenrigsminister Astrid Krag og sundheds- og ældreminister Magnus Heunicke, at kommuner og regioner har pligt til at behandle de allermest sårbare udsatte, som kæmper med stofmisbrug – især i tilfælde af, at de skal i karantæne.

”Vi ved, at mange hjemløse kæmper med stofmisbrug. Derfor er et tag over hovedet ikke nok. Vi skal derfor sikre dem misbrugsbehandling, hvis de kommer i karantæne, og det gør vi nu kommuner og regioner særligt opmærksomme på,” understreger Magnus Heunicke.

Scroll to Top