Kvindernes Internationale Bededag, fredag den 5. marts: ’Byg på et stærkt fundament’

Den første fredag i marts afholdes Kvindernes Internationale Bededag i godt 170 lande verden rundt. I år er bededagen fastlagt til fredag den 5. marts, hvor formen imidlertid bliver lidt anderledes end vanligt.

Både i Danmark og andre lande udfordres bedemøder og gudstjenester af coronapandemiens restriktioner, hvilket betyder færre og mindre fysiske sammenkomster, men til gengæld tilbud om virtuelle events.

Bededagsgudstjenester online

En bededagsgudstjeneste i Rønnevang Kirke i Taastrup kan således overværes online via Danmarks Økumeniske Kvindekomites (DØK) hjemmeside, www.kvindebededag.dk hvor et link vil være tilgængeligt på fredag. Ligeledes er en international bededagsgudstjeneste tilgængelig på YouTube og kan overværes ved at klikke her.

Ved gudstjenesterne tages udgangspunkt i et fælles bededagshæfte, hvor oplægget i år er udarbejdet af kvinder fra alle kirkesamfund i Vanuatu i Stillehavet. Temaet er ’Byg på et stærkt fundament’ med henvisning til Jesus lignelse om huset på klippen og huset på sand i Matthæusevangeliet 7,24-27.

Bededagshæfte og andre ressourcer

Temaet er visuelt fortolket af kunstneren Juliette Pita, som står bag den symbolmættede forside til bedehæftet (billedet). Læs mere om både hende og årets tekster og bønner i hæftet.

I bededagshæftet finder man desuden yderligere information om Vanuatu, oplysninger om projekter, der støttes af årets kollekt, samt inspiration til kreative og kuliariske indslag til afholdelse af bededagen. Bededagshæftet kan downloades her.

Uanset om Kvindernes Internationale Bededag afholdes interaktivt eller i et fysisk fællesskab, er der mulighed for at benytte en række ressourcer fra DØK’s hjemmeside, hvor man finder alt fra plakater over salmeforslag til en informativ PowerPoint om Vanuatu. Adressen er www.kvindebededag.dk

Mere om Kvindernes Internationale Bededag

Kvindernes Internationale Bededag, som Frelsens Hær er en del af, er en anledning til at forenes i bøn og handling i et globalt fællesskab på tværs af kirkeskel. Bededagen finder sted den første fredag i marts og samler kvinder verden rundt, fra solen står op ved datolinjen, og til den går ned.

I Danmark er bededagen blevet fejret siden 1928. I 1969 blev Danmarks Økumeniske Bededagskomite dannet, og komiteen sørger for at oversætte materialet til den årlige bededag. Hvert år er et nyt land i fokus.

Typisk afholdes sammenkomster cirka 35 steder i Danmark på bededagen, et antal, der som følge af Covid-19 i år forventes at blive færre. www.kvindebededag.dk

Scroll to Top