Bogreception: Bogen om Svendebjerg – en bydel præget af Frelsens Hær

Svendebjergs markante vartegn er tårnhøjt, og det samme var stemningen, da den længe ventede ’Bogen om Svendebjerg’ i går sidst på eftermiddagen blev lanceret. Det skete foran det hvide vandtårn, midt på H.C. Bojsensvej i Hvidovre, et vejnavn blandt flere, der understreger Frelsens Hærs historiske præg på det hyggelige parcelhuskvarter i Hvidovre.

Bogen udgives af Forstadsmuseet med økonomisk støtte fra Grundejerforeningen Svendebjerg og Frelsens Hær og giver et fyldigt og fascinerende indblik i en mere end 100-årig epoke, der ikke blot har lokal interesse.  

Bogreceptionen tiltrak mange på H.C. Bojsensvej i Hvidovre.

En fremsynet bedrift

Historien blev i 1917 indledt af frelsesofficer og arkitekt major Jørgen Jørgensen, der købte den daværende Svendebjerggård på 42 tønder land. Efter købet udstykkede han markerne, solgte 216 grunde og forærede kvit og frit hovedparcellet på seks en halv tønder land samt overskuddet til Frelsens Hær.

En fremsynet bedrift, der gjorde, at Frelsens Hær i 1919 kunne åbne sin første institution på matriklen, Catherine Booth Kolonien for mødre og spædbørn og lige siden har haft tilbud til børn og familier på stedet, i dag børneinstitutionerne Solgården og Kastanjehuset samt krisecentret Svendebjerggaard.

Frelsens Hær var blandt andet repræsenteret af oberstløjtnant Miriam Frederiksen, oberst Nina Lauridsen og kaptajn Magnus Haraldsen.

Som antydet er flere veje i kvarteret navngivet efter historiske koryfæer i Frelsens Hær, heriblandt H. C. Bojsen, der var en markant skikkelse, der åbnede Frelsens Hærs arbejde i over 50 danske byer. Kvarteret er ligeledes præget af to af Jørgen Jørgensens sønner, Johannes Falch Jørgensen og Jørgen Ramild Jørgensen, der også blev arkitekter og har tegnet omkring en fjerdedel husene i kvarteret.

En bog om levet liv

Foruden deltagere fra Frelsens Hær var gårsdagens bogreception efter fremmødet at dømme også en begivenhed, mange af kvarterets beboerne havde set frem til. Flere af beboerne har således selv bidraget til bogens indhold ved både at stille op til interviews og låne deres private billeder ud, mens andre har været involveret i projektet med personligt engagement.

Hvidovres borgmester Anders Wolf Andresen.

Grundejerforeningens formand, Helene Flethøj Thygesen, kaldte således resultatet for ’en flot bog om vores kvarter, som det var, og som det er i dag. En bog om levet liv og markante faktorer som vandtårnet og Frelsens Hær’, inden hun kvitterede med blomster til lokale ildsjæle og bøger til alle de fremmødte.

Et kvarter med kulturarv

Herefter greb Hvidovres borgmester, Anders Wolf Andresen, ordet og udtrykte stor beundring for en flot og fyldig kortlægning af en bydelshistorie, han beskrev som ’vigtig kulturarv’. ”En historie, som jeg glæder mig til at dykke mere ned i,” lød det blandt andet fra den lokale bykonge, der også gav tilsagn om kommunale midler til en ‘ansigtsløftning’ af Svendebjergs tårnhøje, bevaringsværdige stolthed, der stod som kulisse for receptionen.

Sidste taler var bogens forfatter, Forstadsmuseets chef, Bitten Larsen, der kunne fortælle, at hun ved projektets start maksimalt havde forestillet sig en bog på omkring 30 sider. På det tidspunkt kendte hun ikke områdets historie og forestillede sig en grundejerforeningsbog med emner som hække og hundeefterladenskaber. Men det ændrede sig, da hun blev grebet af de mange fascinerende aspekter fra før og nu, så bogen endte med at blive på mere end 90 sider.

“Og jeg tror, der kommer til at stå ‘Svendebjerg’ i min kalender i lang tid fremover, smilte hun mens hun trak bogens hovedpunkter op.

Forstadsmuseets chef og forfatter til bogen, Bitten Larsen.

”Det historiske fylder en hel del i bogen, og der er tale om både kulturmiljø og kulturarv. Tak til alle, som har stillet op til interviews, og tak til Frelsens Hær for at åbne sit museum og arkiv, og særligt til Miriam Frederiksen, Ina Marvell og Nina Lauridsen for værdifulde bidrag til bogen,” sagde hun blandt andet med denne tilføjelse:

”Forstadsmuseet er hele Hvidovres museum. Men faktisk har Svendebjerg også sit helt eget museum, nemlig Frelsens Hærs museum på Catherine Boothsvej, som er et besøg værd.”

Kvartervandring og gårdbesøg

Efter kaffepause med servering af ’vandtårnskage’ og mulighed for udsyn over den historiske bydel fra det 36 meter høje tårn, blev bogreceptionen rundet af med en kvartervandring med Bitten Larsen som informativ guide. En gåtur, der satte bydelens bygninger i historisk perspektiv, eksempelvis huse, der kunne kendes på deres særlige arkitektoniske ‘Jørgensen-præg’.

Den vandrende flok gjorde naturligvis også holdt ved den oprindelige gulkalkede gård, der under navnet ’Solgården’ stadig ligger i hjertet af kvarteret og som ifølge forstadsmuseets chef, er Hvidovres bedst bevarede gård – og et levende bindeled mellem fortid og nutid.

En guidet kvartervandring gik blandt andet forbi Frelsens Hærs rummelige gårdmiljø, hvor både børneinstitutioner, krisecenter og museum har til huse i Hvidovre.

Links til bogsalg og besøg

Hvis man er interesseret i et personligt eksemplar af den historiske udgivelse, kan ’Bogen om Svendebjerg’ købes på Forstadsmuseet for blot 150 kroner. Forstadsmuseet kan findes ved at klikke her.

Hvis man ønsker at besøge Frelsens Hær museum eller læse mere om Frelsens Hærs nutidige virke på ‘gården’ i Hvidovre, kan det ske ved få klik på følgende links:

Galleri

Se flere glimt fra bogreceptionen herunder.

Scroll to Top