I dag, den 7. juni kan Frelsens Hærs krisecenter i Næstved fejre 40-års jubilæum. Mens åbningen i 1983 skete spontant som svar på akutte behov, har centret siden udviklet en højt specialiseret og faglig indsats for voldsramte kvinder og børn. Både dengang og nu tilbydes et trygt tilflugtssted for ofre for partnervold og hjælp til at komme godt videre.
Historien bag det nu 40 år gamle krisecenter, begyndte ret impulsivt med, at tre medtagne mødre med små børn i forsommeren 1983 – uafhængigt af hinanden – bankede på døren hos Frelsens Hærs korpsledere, de daværende kaptajner Inger og Niels Andreassen i Næstved. Den første kvinde og hendes tre små børn blev indlogeret på et klubværelse over korpset, mens de to sidste med deres tilsammen fem børn blev midlertidigt indkvarteret i parrets soveværelse.
”Så tænkte vi, at det måtte være Guds vilje, at vi skulle gøre noget for at hjælpe voldsramte kvinder,” lød det logiske ræsonnement hos de to frelsesofficerer, for hvem det var helt utænkeligt, at mennesker kunne gå forgæves til Frelsens Hær.
Løbende udvikling og nye tilbud
Kombinationen af det personlige initiativ og oprigtige tjenersind udmøntede sig umiddelbart til et relativt lille krisecenter uden offentligt tilskud. Sådan fortsatte det i en længere periode. Siden blev centret formelt etableret som en selvejende institution med driftsaftale hos både amt og kommune, mens antallet af pladser voksede støt.
I dag har krisecentret kapacitet til otte kvinder og deres børn. Et antal, der gør det muligt at sikre både tryghed og nærhed, ligesom stedet yderligere rummer en række alternative tilbud. Heriblandt ambulante forløb, hvor kvinder, der ikke flytter ind, alligevel kan få hjælp, råd og vejledning.
Mere optimale betingelser
Den fortsatte udvikling og styrkede indsats med både psykologer, pædagoger og socialfagligt personale hænger ligeledes sammen med, at krisecenteret siden årsskiftet 2021 har fået mere optimale betingelser og større fysiske rammer. Indtil da havde Frelsens Hærs korps og krisecenter delt matrikel, men har siden udviklet nye initiativer ud fra to forskellige adresser i byen.
Fejringen af det runde jubilæum sker blandt andet med en festlig reception i dag, hvor samarbejdspartnere og venner af huset kigger forbi. Dette gælder blandt andre også Frelsens Hærs landsleder, oberstløjtnant Jan Risan, programchef, major Magnus Haraldsen og assisterende programchef, major Camilla Thomas. For sidstnævnte rummer den historiske dag også en personlig dimension, idet hun er en af kaptajnerne Andreassens døtre med en fortid i det gule hus i Østergade i hjertet af Næstved.
Læs mere om 40-års fødselaren
I en flot jubilæumsomtale i Sjællands Nyheder fortæller krisecentrets leder, Christina Harder Nielsen, om den aktuelle udvikling. Adgangen til reportagen kræver et beskedent beløb, men er bestemt værd at betale for og kan findes ved at klikke her.
Det er også muligt at læse mere om krisecenter på dets hjemmeside ved at klikke her, samt følge, like og lykønske det på Facebook ved at klikke her.