Frelsens Hær deltog i den hidtil største udgave af Folkemødet

Frelsens Hær var synlige og satte sit præg på sammenkomster og samtaler på et Folkemøde, der i det kirkelige hjørne sluttede med et budskab om gensidig forståelse og fredelig sameksistens.

Dialogen fortsatte naturligt ved cafébordene udenfor, hvor argumenterne blev skyllet ned med kirkekaffe og hjemmebag.

Målt på arrangementer blev Folkemødet 2024 det største nogensinde med ikke mindre end 3400 events over blot tre dage – heriblandt mindst 40, hvis temaer tog direkte afsæt i tro og religion og givetvis mange flere indirekte.

Det hele blev afviklet i en interimistisk teltby i området omkring Allinge Havn på Bornholms nordspids, hvor jævne såvel som drevne debattører stillede op for at sætte dagsordner og forme holdninger. En folkefest for folkestyret, hvor også Frelsens Hær var synlige og satte sit præg på sammenkomster og samtaler – både bag mikrofonen og rundt om på den tætbefolkede havneplads.

Frelsens Hær medvirkede især i det tværkirkelige telt ’Mellem himmel og jord’. Her et glimt af territoriallederne, oberstløjtnanterne Jan og Kjersti Risan.

Mødet mellem himmel og jord

I det maritime mylder af anslået 60.000 mennesker indgik Frelsens Hærs medvirken især i den brede kreds af kirker og organisationer, hvis debatter kom vidt omkring i teltet ’Mellem himmel og jord’ – et telt, hvor temaerne kredsede om alt fra etik over politik til musik.

Med emneord som integration, diskrimination, åndeligt sprog, tro, krig og fred blev det himmelske og det jordnære således ubesværet forenet under samme telt – med præster, politikere og publikum i en livlig treenighed. Og for de mange, som fandt vej til det kirkelige hjørne af, festivalen, fortsatte dialogen naturligt ved cafébordene udenfor, hvor argumenterne blev skyllet ned med kirkekaffe og hjemmebag.

Arno Steen Andreasen repræsenterede Frelsens Hær i en paneldebat om kirkens rolle i integrationsarbejde.

Kirkelig integration af dem uden netværk

En paneldebat, hvor Frelsens Hærs menneskesyn på en særlig måde blev betonet, fandt sted om fredagen, hvor Kirkernes Integrationstjeneste (KIT), Menighedsplejen i Danmark, Frelsens Hær samt en række politikere reflekterede over spørgsmålet: Er det kirkens opgave at integrere?

Repræsentant for Frelsens Hær var Arno Steen Andreasen, leder af værestedet Pakhuset på Christianshavn samt job- og integrationsprojektet Trin for Trin, for hvem svaret var indlysende.

”Både som samfund og religiøse samfund skal vi tage os af dem uden netværk,” lød en af pointerne fra Arno Steen Andreasen.

”Der findes mere end 2000 vers i bibelen, der siger, at man skal tage sig af de fremmede, de fattige, enkerne og de forældreløse – altså alle dem uden netværk. Dem skal man tage sig af som samfund og bestemt også som religiøst samfund,” påpegede han blandt andet.

Forenet omkring orgelbrus, bøn og lovsang

Ved en økumenisk gudstjeneste med sang og refleksion lørdag aften i en fuldsat Allinge Kirke fik Folkemødets mange ord mulighed for at bundfælde sig, mens mødet mellem himmel og jord manifesterede sig mærkbart i orgelbrus, bøn og lovsang.

Gudstjenesten, der på denne måde rundede folkefesten af, havde deltagelse af præster og kirkeledere fra forskellige hjørner af dansk kirkeliv, hvilket afspejlede sig i en mosaik af stilarter og spirituelle udtryksformer. Fra Frelsens Hær medvirkede både landslederen, oberstløjtnant Jan Risan og leder af Frelsens Hær på Bornholm, major Eva Welander.

Appel til gensidig forståelse og fredelig sameksistens

Frelsens Hærs landsleder, oberstløjtnant Jan Risan medvirkede i den afsluttende økumeniske gudstjeneste i Allinge Kirke. Her sammen med Christian Alsted, Metodistkirkens biskop i Norden.

Prædikant ved gudstjenesten var medlem af Folketinget Frederik Vad (S), der talte om den tro, der stifter fred – blandt andet med en opfordring til at lade Helligånden nedbryde de barrierer mellem forstand og hjerte, der forhindrer os i at forstå kærligheden og alvoren i Guds ord.

”Måske er det vigtigt, at vi lærer at pakke høtyvene væk og finde respekt for det fredsbudskab, vi hører om i evangeliet, så vi kan fortrænge den forfærdelse, som har potentiale til at skade både os selv og mennesker omkring os, og som vi dybest set ved ufattelig lidt om,” lød blandt andet det konsensussøgende budskab til de mange festivalgæster, inden kirkedørene blev slået op folkehavet satte kursen hjemad.

Måske er det netop kendetegnet på et vellykket Folkemøde, at de mange ord kan føre til gensidig forståelse og fredelig sameksistens – også med dem, man måtte være uenig med.

Se flere glimt fra Folkemødet 2024 herunder:
Scroll to Top