TV-dokumentar med De Hvide Busser på Baggersmindelejren

Baggersmindelejren har spillet en rolle i to verdenskrige, og medvirker nu som kulisse i aktuel DR-dokumentar om De Hvide Bussers redningsaktion op til Danmarks befrielse.

I aften klokken 20.30 er det 75 år siden Danmarks befrielse blev meddelt fra BBC i London.

Men allerede i slutfasen af krigen, hvor bomberne fortsat sprang, blev over 200 hvide busser mobiliseret, malet hvide og sendt sydpå med læger og sygeplejersker ombord. En indsats, der betød redningen af op mod 20.000 fanger fra tyske koncentrationslejre.

DR TV har lavet en dramatisk rekonstruktion af en redningsaktion, ’Befriet fra Hitlers helvede’, hvor man blandt andet møder nogle af de nulevende, der blev reddet dengang.

Til optagelserne har DR benyttet Frelsens Hærs Baggersmindelejren på Amager. Et sted, der i øvrigt har spillet en rolle i forbindelse med både 1. og 2. Verdenskrig.

Selvom Frelsens Hær nu i knap 100 år har afholdt lejre for børn, unge og familier på lejren, blev den oprindeligt opført af Krigsministeriet i 1916 til medlemmer af sikringsstyrken. Da behovet for soldaterbarakker siden ophørte, købte Frelsens Hær lejren og gav den fra 1920 et nyt formål.

Under 2. Verdenskrig blev stedet imidlertid beslaglagt af tyskerne, ligesom faciliteterne også i et par år efter krigen husede 230 flygtninge fra Østprøjsen.

’Befriet fra Hitlers helvede’ vises på DR2 på onsdag klokken 21.00.

Her ses som optakt lidt billeder fra tv-optagelserne.

Scroll to Top