Baggersmindelejren bliver bolig for ukrainske flygtninge

De seneste dage er over 40 ukrainere flyttet ind på Frelsens Hærs lejr- og kursuscenter, Baggersmindelejren. Det sker på baggrund aftale indgået mellem Dragør Kommune og Frelsens Hær.

Torsdag den 16. juni 2022 fik Dragør Kommune tilladelse til at benytte Baggersmindelejren til at huse fordrevne ukrainere. Baggersmindelejren ligger ved Søvang nær Amager sydstrand. Siden da har der været arbejdet på at indkvartere de ukrainere, som Dragør Kommune har fået tildelt ansvaret for at huse, fra andre midlertidige opholdssteder.

Formalia på plads

Informationschef i Frelsens Hær, Lars Lydholm og borgmester i Dragør Kommune, Kenneth Gøtterup.

Borgmester Kenneth Gøtterup udtrykker stor tilfredshed med, at det formelle nu er på plads. Han siger: ”Det er jo ingen hemmelighed, at vi ligger tæt på en stor lufthavn med tæt flytrafik, og dermed er vi bundet af særlige støjzoner. Det er derfor glædeligt, at vi nu har fået myndighedernes tilladelse, så vi kan indkvartere de ukrainske borgere, som på ulykkeligvis er fordrevet fra deres hjemland, på en god og tryg måde.”

Dragør Kommune råder ikke selv over egnede boliger. Derfor har der hen over foråret været afsøgt forskellige muligheder for at give ukrainerne tag over hovedet i Dragør. I den forbindelse har der været en konstruktiv dialog med blandt andet Frelsens Hær, som ejer Baggersmindelejren og har brugt den som lejr og kursuscenter.

Lars Lydholm, informations- og forvaltningschef i Frelsens Hær siger: ”Det er en helt ekstraordinær situation landets kommuner står i. Vi er rigtig glade for, at vi kan bidrage med en hjælpende hånd, og vi har i den gode sags tjeneste helt grundlæggende været indstillet på at imødekomme Dragør Kommune på bedst mulig vis.”

Han uddyber: ”Frelsens Hær har et stort arbejde i selve Ukraine og i landene, som grænser op til Ukraine, men vi er også glade for og stolte af det gode samarbejde med Dragør Kommune om hjælpen til de ukrainere, som er kommet her til landet.”

I øjeblikket 68 fordrevne ukrainere

Dragør Kommune har på nuværende tidspunkt fået tildelt ansvaret for 68 fordrevne ukrainske borgere. Og der kommer flere til hver uge.

Kenneth Gøtterup siger: ”Det store antal gør det oplagt at indkvartere ukrainerne mere samlet, hvor de også kan støtte og hjælpe hinanden, og hvor for eksempel Jobcentret kan fokusere en indsats. Derfor er jeg på kommunalbestyrelsens vegne meget taknemlig for den imødekommenhed og det gode samarbejde, vi oplever med Frelsens Hær om denne store opgave på en trist baggrund.”

Der er god plads og mulighed for mange forskellige aktiviteter i Baggersmindelejren. Der er boldplads, bålplads og legeplads på området. Desuden er der gode muligheder for at etablere og opretholde en så almindelig hverdag som muligt med for eksempel madlavning, tøjvask og andre gøremål.

Social vicevært

Frelsens Hær har for eksempel stillet køkkengrej til rådighed for ukrainerne i Baggersmindelejren. I aftalen med Frelsens Hær indgår også, hvad man kan kalde social viceværtsfunktion cirka to timer dagligt.

Lars Lydholm fortæller: ”Det er godt set af kommunen, at der kan være behov for en social viceværtsfunktion. Frelsens Hær har – qua vores virke – stor erfaring med mennesker i krise og mellemmenneskelige relationer. Vi driver blandt andet herberg for hjemløse. Ukrainerne har lige som hjemløse jo ikke forestillet sig eller regnet med at stå i den situation, de gør nu. Vi ved, at det er vigtigt, at der er en ressource, som man kan gå til – også når man bor sammen et fremmed sted.”

I Baggersmindelejren er der ikke tale om én person, men en vekselvirkning mellem praktisk hjælp af en pedel, sundhedsperson og/eller socialpædagogisk assistance.

Scroll to Top