De første forsyninger nåede frem, kort før bomberne faldt

I dag er det seks måneder siden, Rusland den 24. februar, indledte sin invasion i Ukraine. Sammen med det danske officerspar, majorerne Steven og Camilla Thomas, der leder Frelsens Hær i Polen, har Hærens internationale beredskabstjeneste søgt at hjælpe de, som er fanget i konflikten – både i og uden for Ukraine.

Læs her, hvordan det nærmest mirakuløst lykkedes det amerikanske medlem af beredskabet, kaptajn Matthew Beatty, sammen med Frelsens Hær i Polen at organisere nødhjælp ind i Ukraine til byer som Lviv, Kiev og Kharkiv.

Da kaptajn Matthew Beatty (billedet herover) i marts satte kursen mod den polsk-ukrainske grænse, beskriver han opgaven således:

“Vi fik til opgave at få fragtet nødhjælp ind i Lviv. På det tidspunkt var kun 13 procent af butikkerne i hele Ukraine åbnet. Frelsens Hær i Lviv havde derfor hårdt brug for forsyninger, og vi var nødt til at finde ud af, hvordan vi hurtigst muligt kunne få dem bragt dertil.

Hurtig hjælp mod alle odds

“På det tidspunkt fandtes der angiveligt en neutral zone mellem Polen og Ukraine, hvor vi håbede at kunne møde officeren fra Frelsens Hær i Lviv. Målet var at vi skulle overbringe forsyningerne til ham. Men da vi ankom til grænsen, eksisterede den neutrale zone imidlertid ikke længere. Vi havde ikke tilladelse til at bevæge os ind i Ukraine og måtte derfor vente ved grænsen.”

“Omsider fandt vi frem til en anden NGO, der havde en halvtom lastbil. Det lykkedes os at læsse vores forsyninger over på den og derefter sende en besked til lederen for Frelsens Hær i Lviv – som i øvrigt ikke taler engelsk – om, at nødhjælpen nu var på vej i en hvid lastbil, og at han måtte forsøge at finde den. Til trods for de helt vanvittige odds lykkedes det ham og varevognen at finde hinanden. Der må have været tale om en form for guddommelig indgriben.”

At det gik så godt med den første forsendelse, erkender Matthew, var mere held end forstand. Men det var mad og forsyninger, der hurtigt skulle afsted.

Fortsat faste leverancer

Siden er nødhjælpen blevet bedre organiseret, og man forsøger at opfylde konkrete efterspørgsler, som blandt andet har bestået af generatorer, komfurer, varmeapparater, telte (uden grønne eller brune nuancerer, da disse kan forveksles med militært udstyr) og soveposer. Leverancerne fragtes til Ukraine af en stor transportvirksomhed, der samarbejder med Frelsens Hær.

Nødhjælpen distribueres herefter videre af Frelsens Hær i Lviv til mennesker i nød i den ukrainske by samt til centre i andre dele af landet, hvor der er behov for hjælp.

“Frelsens Hær i Lviv har base i en lejlighed, hvorfra folk modtager hjælp. Det sker alt imens luftalarmen lyder og krydsermissilerne raser,” fortæller Matthew, der nu opholder sig i London, men fortsat er i kontakt med Frelsens Hær i den vest-ukrainske by.

Mere om Frelsens Hærs hjælpeindsats

Udover at formidle livsvigtig fødevare- og hygiejnehjælp til Ukraine hjælper Frelsens Hær også de mange mennesker, der er er flygtet ud af landet til blandt andet Polen.

Det sker i tæt samarbejde med myndighederne, hvor Frelsens Hærs rolle primært er at række ud til de ukrainske flygtninge, når de er ankommet og registreret hos myndighederne.

Denne indsats ledes i Polen af det danske officerspar, majorerne Steven og Camilla Thomas, hvilket man kan læse mere om i Frelsens Hærs magasin, Krigsråbet ved at klikke her.

Interviewet med kaptajn Matthew Beatty herover har været bragt i det britiske magasin Salvationist og kan læses på engelsk ved at klikke her.

En rapport om Frelsens Hærs situation i Østeuropa (hvor de fem lande, Ukraine, Moldova, Georgien, Rumænien og Bulgarien udgør et samlet territorium), udkom i juni og giver et billede af, hvordan Frelsens Hær konkret opretholder sit arbejde trods mange store udfordringer. Læs om dette ved at klikke her.

Du har mulighed for at støtte Frelsens Hærs katastrofehjælp. Det kan gøres på flere måder:

  • Du kan sende et valgfrit beløb til MobilePay 625 969 (husk at tilføje dit CPR-nummer i kommentarfeltet, hvis du vil have skattefradrag).
  • Du kan også sende et beløb via din bank til: Reg.nr. 4183 Konto 10120551
  • Du kan støtte online via www.frelsenshaer.dk/ukraine
Scroll to Top