Integreret Mission i Gilleleje og Rønne

Ian og Alison Campbell har i over 30 år været undervisere og facilitatorer ’Integreret Mission’. I ugen før efterårsferien besøgte de Gilleleje og Rønne.

Rapporten herunder er indsendt af assisterende programchef og distriktsleder for Østdanmark, major Camilla Thomas:

Mandag den 9. til lørdag den 14. oktober havde Frelsens Hær i Gilleleje og Rønne besøg af Alison og Ian Campbell, samt distriktsleder for Østdanmark, major Camilla Thomas. Formålet var undervisning i og udførelse af Integreret Mission i de to byer.

Om Alison og Ian Campbell

Bogen Walking with Communities er skrevet af Ian og Alison Campbell samt Robin Rader.

Medlemmer af Frelsens Hær, salvationisterne Alison og Ian Campbell, har dedikeret deres liv til sundhedsrelateret samfundsudvikling og integreret mission. Gennem deltagelse i lokalsamfund rundt om i verden, har de vidnet om Guds helbredende nåde og de utrolige kapaciteter, et lokalsamfund kan have til at mestre krise og konflikter, når disse ledsages og støttes.

Australske Ian er uddannet læge og arbejdede som medicinsk rådgiver og sundhedsprogramkonsulent på det internationale hovedkvarter i London fra 1990 til 2007. Alison, som er fra USA, er en samfundsudviklingskonsulent, efter at have tjent i Zambia og i det internationale programfaciliteringsteam på IHK.

I dag er Ian og Alison uafhængige facilitatorer inden for samfundssundhed, udvikling og mission. De arbejdede på Frelsens Hærs Chikankata Missions Hospital i Zambia i slutningen af ​​1980’erne og har opretholdt deres samfunds-, sundhed- og missionsengagement i mere end 30 år. De har skrevet bogen Walking with Communities om deres erfaringer gennem 30 år (omtalt i Vision Mission nr. 66 – tilgængelig via Medlemsressourcer på FH-Portalen).

SALT-samtaler: at lære ved at lytte

Undervisningen i begge korps indeholdt oplæring i SALT-samtaler, som er et fundament for erfaringsbaseret læring. SALT er en attitude, adfærd og praksis, der anvendes af et lille team på to eller tre personer gennem hjemme- og nabogruppesamtaler.

Teammedlemmer hjælper hinanden med at udforske værternes historie med en anerkendende tankegang, intention om at lære ved at lytte og er opmærksomme på muligheder for overførsel af vision og retning fra en nabogruppe til en anden.

Familie, venner og naboer er en del af reaktionsmønstret på tværs af de globale kulturer. De bidrager med karakteristika ved bevægelse ligesom de sundheds- og trosledere og arbejdere, der vælger at engagere sig.

Alison Campbell underviser og tolkes af Hannelise Tvedt.

Metoden kan på dansk forkortes til Styrke, Anerkende, Lytte, Team, baseret på bibelverset fra Mattæusevangeliet 5:13 ”I er jordens SALT”; Kristne er kaldet af Gud til at være en positiv indflydelse i folks liv ved at støtte dem og ved at være medvandre i livet.

Gilleleje

Kommandør Hannelise Tvedt, projektleder for Frelsens Hær i Gilleleje, inviterede interesserede medlemmer til undervisning om SALT-konceptet. Om tirsdagen gik et team dør-til-dør i Østergade, hvor udposten ligger, og besøgte folk, samt samtalede med de forbi passende på gaden.

Teamet deltog også i et byarrangement med Indvielse af et mindesmærke for hjælpen til jøderne under krigen i 1943 med udenrigsminister Lars Løkke Rasmussen som taler. Salen var fyldt til gudstjeneste om aftenen, hvor Ian og Alison Campbell delte deres erfaringer og Guds Ord.

Dagen efter blev der afholdt det første ’familieværksted’ med familier, der deltog i Frelsens Hærs udflugt til Bonbonland. I grupper blev der talt om hvad forældrene så som styrker i deres familier. Medlemmer af korpset deltog også, og der blev knyttet nye relationer.

Der blev lagt en plan for fremtidige datoer for familieværksted og andre arrangementer, samt dannet fundament for relationer og behov for flere hjemmebesøg.

Rønne

Alison Campbell og Ewa Welander danner sig et overblik over Bornholm.

Onsdag gik turen til Rønne på Bornholm, hvor korpsleder, major Eva Welander tog godt imod Ian, Alison og distriktsleder Camilla, som fik et indblik i øen og dens kultur.

Torsdag var der indbudt til ’Walk & Talk’ i Rønne by. Interesserede korpsmedlemmer delte sig i tre grupper, der gik i hver sin retning. Grupperne lærte hinanden at kende, talte med folk, de mødte på gaden og bad for hinanden, for byen og korpsets mission. Om eftermiddagen deltog mange af korpsets medlemmer i undervisningen ved Ian og Allison med efterfølgende åben lovsangsaften, hvor 18 deltog. Ian og Alison fortalte også her om deres arbejde.

Fredag delte gruppen sig igen i tre og tog på arrangeret hjemmebesøg hos tre personer, der var naboer til civile medlemmer af korpset. Værterne for besøgene havde begrænset kendskab til Frelsens Hær. Den ene var en mor, der havde modtaget julehjælp fra Frelsens Hær.

Der blev undervist i og udført evaluering og udredning af hvert besøg ud fra SALT-evalueringsmetoden. Korpsleder Eva lavede en oversigt sammen med gruppen over vejen frem med henblik på fremtidig hjælp og relation til de besøgte.

Det var inspirerende besøg i begge korps og grobund for nye og dybere relationer. SALT-metoden kan varmt anbefales. Ian og Alison sagde: ”vi kommer gerne til Danmark igen”.

Se flere glimt fra besøget af Ian og Alison Campbell herunder:

Scroll to Top